Hotel Scheven – de kroniek van een familiehotel

Deze met gevoel en humor geschreven geschiedenis is een potpourri van menselijke verhalen. De lezer komt uit in hotel Von Scheven, een hotelletje in de jaren 30 tot 60 op een hoek van de Gortstraat te Den Haag met een wat verscholen toegangsdeur in de altijd drukke Spuistraat. De vertellingen over opa – der Alte – die zijn vermogen verborg door de bankbiljetten achter het behang te plakken, haar vader die zichzelf uitnodigde tot het bijwonen van de meest statelijke begrafenissen en een kreng van een tante met kloosterplannen slepen je mee in de mijmeringen van schrijfster Trees Kleine – Von Scheven. De anekdotes over markante hotelgasten en Haagse bluf wanen je in een comedyscene van hotel Fawlty Towers. En welke ingrijpende gebeurtenis deed de Von Schevens uiteindelijk besluiten tot het opheffen van het hotel waarna het in de anonimiteit van winkelende voorbijgangers verdween?

Een productie van Life in Letters. Hardcover, full color geïllustreerd, 128 pagina’s, € 19,90 inclusief BTW.

Hoe lieten Jan Lange en Mariëtte Mol het Wapen van Voorschoten in 2005 als een feniks uit de as herrijzen? Wie is eigenlijk de eigenaar van dit markante pand verscholen achter de Hollandse lindes? En wie zaten er de voorbije decennia zoal aan de stamtafel? Het antwoord op deze vragen vindt u in ‘Wapenfeiten’.

Dat niet alleen. Deze rijk geïllustreerde bundel gaat over de aanvraag in 1656 van de allereerste tapvergunning, de grote brand in 1898, het toegangsverbod voor Joden in 1942, het binnen drie dagen overlijden van zowel Anneke als Izak Deurloo, de paarden, motorfietsen en vrouwen met boodschappentassen die door de gelagzaal trokken, de ontboezeming van Bep Schut bij het verdwijnen van haar ex-man Jan Balfoort, de optredens vanuit de Nederlandse jazzscene, over gokken en biljarten, het verhaal achter de barmannen en -vrouwen en de vele kleurrijke figuren die het Wapen door de jaren heen kende. Over al deze en meer wapenfeiten in de historie van het Wapen van Voorschoten gaat dit boek.

Een productie van Life in Letters. Softcover, geïllustreerd, 192 pagina’s, € 25,00 inclusief BTW.

Mari sini, mari sini – het levensverhaal van Wouter Bakker

Ik speelde bij een tante in de tuin aan de Magelangse weg toen de Japanners naderden. Twee officieren in indrukwekkende uniformen, met een sabel opzij, stapten de tuin in. Een van hen riep mij bij zich. ‘Mari sini, mari sini (kom eens hier)’, zei de officier. Hij pakte mij beet en zette mij op zijn schoot.

Wouter is naar eigen zeggen een ‘Indische jongen’ die is geboren in de tropen nabij Djokja. Zijn alleenstaande biologische moeder heette Bok Atmosoewito. Pleegouders Jan Bakker en Felicia Beckman Lapré adopteerden Wouter op vijfjarige leeftijd. In de strenge opvoeding die volgde was geen plaats voor ouderliefde waar kinderen eigenlijk recht op hebben. Het heeft Wouters leven sterk beïnvloed. Aan de andere kant is hij zijn pleegouders dankbaar voor wat zij hem hebben gebracht. Met de nodige aanpassingen assimileerde Wouter volledig in de Nederlandse samenleving en is hij gelukkig met zijn familie, vrienden en dagelijkse bezigheden.

Wouter maakte veel mee. Vandaar dit boekje. De omslag symboliseert de lange reis die Wouter aflegde tot de mens die hij nu is. Een productie van Life in Letters.

‘Overwegend integreerden zij snel. Andersom kostte het sommige Voorschotenaren meer tijd om met respect te leren omgaan met hun Indische landgenoten uit de Oost.’

De families Bal, Berk, Brouwers, Donkersloot, Doornweerd, George, Gottschalk, Joseph, Kessels-Berk, Tierolf- de Lannoy, Lapré, Luchsinger, Oldeman, Rapmund, Rüben, Stokking, Talakua en Van de Lint vond ik bereid. Deze achttien Indische of nauw aan Nederlands-Indië verwante families vertelden wie zij zijn, waar zij oorspronkelijk vandaan komen, hoe het hun (voor)ouders in Nederlands-Indië toeging vóór, tijdens en na de Japanse bezetting en de Bersiaptijd, hoe zij de oversteek naar Nederland maakten en zich in het voor hen toen nog onbekende Voorschoten nestelden.

Naast verhalen haalden de families documentatie en fotomateriaal voor de dag. Hieruit is een fraai geïllustreerd boekwerk samengesteld van genealogische feiten, meeslepende gebeurtenissen, bijzonderheden en hilarische fragmenten dat voor iedereen de moeite waard is om te lezen en in te kijken.

Een productie van Life in Letters. Hardcover, geïllustreerd, 333 pagina’s, € 29,95

Vul het contactformulier in voor het bestellen van dit boek. Klik daarvoor op Contact rechtsboven in het menu.

Het Indische kookschrift van oma Miet

Kenmerkend voor dit boek is de authenticiteit en puurheid van de unieke recepten en achtergrondverhalen. De gerechten zijn die uit de Jakartaanse keuken, zoals oma Miet die in de 20e eeuw bereidde en met een fietstaxi door Jakarta rondbracht. Marc Tierolf, achterkleinzoon van oma Miet, zet deze culinaire traditie voort. Hij catert, levert spekkoek aan toko’s, produceert ketjap (halfzoet, tussen manis en asin in), kookt een dag in de week in een Haagse toko én schreef dit boek met Indisch ziel.

Auteur: Marc Tierolf. Drukwerkbegeleiding en uitgifte: Life in Letters. Hardcover, geïllustreerd, 305 pagina’s, € 29,95, verkrijgbaar via http://www.omamiet.nl

Tussen 1995 en 2019 bezocht de auteur vele hoenderfokkers die met plezier wilden vertellen wat de pluspunten (en heel eerlijk: ook de minpunten) waren van het door hun gehouden ras. In dit boek een bloemlezing van deze bezoeken. De informatie die u in dit boek vindt, is grotendeels gericht op het fokken van rassen volgens de officiële standaardomschrijvingen. Al deze verhalen zijn echter ook doorspekt met allerlei algemene verzorgingstips.
Of het nu gaat om kippen voor de tentoonstellingsfokkerij, of voor zomaar wat kippen in de tuin voor het plezier en de eieren, iedereen kan in dit boek veel hulp vinden bij de keuze van een raskip. De informatie is namelijk compleet met ‘de aard van het beestje’ – ofwel, wat mag u verwachten van zo’n toompje sierkippen die u wellicht uitkoos vanwege het uiterlijk? Is het een kip die na het leggen van 5 eieren trots en vasthoudend besluit om ze uit te broeden en moeder te worden? Of zijn het misschien kippen die pas volmaakt gelukkig lijken te zijn als ze een maanlandschap mogen maken van uw prachtige tuin? Iedereen zal in dit boek genoeg houvast vinden om het juiste ras te kiezen.

Auteur: Elly Vogelaar-Nieuwland. Vormgeving en drukwerkbegeleiding: Life in Letters. Hardcover, genaaid gebonden met leeslint. 302 pagina’s full colour.

Toen een vriendin haar vroeg of er nog openstaande zaken waren, antwoordde Judith Jansen: ‘Ja, mijn levensverhaal schrijven. Maar hoe doe je dat?’ Via via kwam zij bij Life In Letters terecht. Een reeks gesprekken volgde waarin de grenzen in Judiths verhaal werden opgezocht.

Als laatste kind en nakomertje in een schippersgezin, groeide Judith op in de beslotenheid van een binnenvaartschip met Nederland, Duitsland en België als vaargebied. De lagere school en het voortgezet onderwijs volgde zij op schippersinternaten. Anders dan haar broers en zus deden, stapte Judith uit het schippersbestaan en ging haar eigen weg. Van leerling-verpleegkundige ontwikkelde zij zich tot Master of Science in Nursing. In ‘Mijn eigen weg’ vertelt Judith over haar jeugd, haar loopbaan en over alles wat haar in het leven boeit. Over het proces en het resultaat, dat begon met een lege pagina en eindigde in een mooi geïllustreerd boek, zijn zowel Judith als de auteur zeer tevreden. Judith Jansen is de fictieve naam van de hoofdpersoon.

Life In Letters was vereerd het levensverhaal van Huib Menten te mogen schrijven en vorm te geven tot een rijk geïllustreerd naslagwerk.

De in 1935 geboren Warmonder wierf bekendheid door zandwinning uit de ‘Put van Menten’, nu bekend als de Klinkenbergerplas. De miljoenen kubieke meters uit de put gewonnen zand diende onder andere als fundament voor de Leidse Merenwijk. Na de geslaagde zanddeal emigreerde Huib naar Canada en ontgon met succes een nieuwe zilvermijn. Van Zand naar Zilver is dan ook de zeer toepasselijke titel van deze biografie. De tevens naar het Engels vertaalde privé-uitgave staat bomvol authentieke verhalen uit Huibs bijzondere leven. Zo reed hij in 1957 de Tulpenrally en was hij een fervent vlieger, die op 24-jarige leeftijd als eerste Nederlandse piloot met een Piper Cub op de besneeuwde helling van een Zwitserse gletsjer landde. Een durfal, zakenman, levensgenieter en vooral een liefdevol familiemens.

Huib is heel tevreden met zíjn bio en zijn familiekring is zeer verrast.

Life In Letters | LIL Design schreef de biografie van de 81-jarige Gerda uit Voorschoten. Een aangrijpend verhaal beginnend met Gerda’s geboorte op Noord-Celebes waar haar vader als bestuursambtenaar werd gedetacheerd. Het gelukkige bestaan van het gezin gaat over in een nachtmerrie als de Tweede Wereldoorlog op Java aanvangt. Haar vader wordt gevangen genomen, haar moeder komt te overlijden en Gerda blijft op zeer jonge leeftijd alleen achter in een Japans interneringskamp.

Voor twee romans en een verhalenbundel van Adriënne Nijssen ontwierp LIL Design de cover en verzorgde de opmaak van het binnenwerk.

Life In Letters | LIL Design maakte in opdracht van Frans het boek ’Frans Spendel – 40 jaar makelen’. Het boek portretteert de eerste schreden van Frans in de makelaardij van eind jaren ’70 tot en met zijn hedendaagse activiteiten in Voorschoten.

De bijzondere gedichten van Daginne Aignend zijn door LIL Design prachtig geïllustreerd in de bundel ‘Poëtry & Sayings’.

Life In Letters schreef i.s.m. een andere auteur het boek ‘De Lindehoeve’. Een bundel over de opkomst, glansperiode en neergang van dit roemruchte jongerencentrum in Voorschoten. LIL Design verzorgde ontwerp, vormgeving en het drukwerk.

Allerlei schrijverij’ is een biografisch verzamelwerk van een van de auteurs van Life In Letters. Ontwerp en vormgeving door LIL Design.

Hersenspinsels’ is een boek van Will Ruiter met het ontwerp en de grafische vormgeving door LIL Design.